Van vinkje naar veilig werken

Toolboxmeetings als hulpmiddel

Veilig werken is belangrijk. Dat weet jij en dat weten je collega’s ook. Toch zien we dat veel bedrijven zich voornamelijk richten op het behalen van vinkjes: weer de certificering op orde. Maar vinkjes hebben nauwelijks nut als collega’s de kennis niet toepassen. Hoe maak je de stap van vinkje naar écht veiliger werken?

 

Waarom veilig werken belangrijk is

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker op de werkvloer. Gevaar ligt overal op de loer. Zo kan je door een dak zakken als je even niet goed oplet of een ongeval krijgen wanneer je in een magazijn rondloopt. Het gevolg? Een collega is een voor een langere periode uit de running en heeft misschien wel blijvend letsel.

 

Meestal gaat het goed

Meestal gaat het goed en blijft een ongeluk uit. Dat is maar goed ook, maar het is tegelijkertijd een valkuil. Hoe vaker een verkeerde handeling toch goed gaat, hoe groter de kans is dat een collega onveilig werkt.

Sommige veiligheidsvoorschriften zijn vervelend en collega’s doen dan makkelijker ‘even snel’ iets zonder na te denken over mogelijke risico’s. Als je bijvoorbeeld alleen maar iets wilt vragen aan iemand op een bouwplaats, ben je misschien minder snel geneigd een veiligheidshelm op te zetten. Het ging de vorige keren toch ook goed? En die helm opzetten is alleen maar gedoe.

Het zijn juist dit soort momenten waarop de risico’s het grootst zijn. Een klein moment van onoplettendheid kan ingrijpende gevolgen hebben.

    Vinkjes halen voor de inspectie

    Veel bedrijven willen de vinkjes halen vanwege de inspectie of een mogelijke audit. Daarom organiseren ze speciale cursussen en trainingen om collega’s de theorie te leren. Ze halen dan een certificaat. Heel belangrijk, maar in veel gevallen kennen de collega’s de theorie al. Ze hebben al eerder cursussen gevolgd, of leerden over veilig werken tijdens hun opleiding.

     

    Verschil tussen weten en doen

    Weten dat je iets moet doen, betekent nog niet dat je het ook echt doet. We weten bijvoorbeeld dat regelmatig sporten en genoeg slaap goed voor ons zijn. Toch doen we hier lang niet altijd wat mee. En zo gaat het ook op de werkvloer. Je collega’s weten het wel, maar laten niet altijd het gedrag zien dat bij veilig werken hoort. Het halen van alle benodigde vinkjes is dus vaak niet voldoende om een veilige werkplek te creëren. Dat begint met bewustwording.

     

    Toolboxmeetings voor meer bewustwording

    In onze toolbox library vind je meer dan 80 kant-en-klare toolboxmeetings met de focus op bewustwording. Ze helpen je collega’s bewuster te worden van onveilige situaties, maar tonen ook waar knelpunten zitten.

    Waarom voeren collega’s bepaalde veiligheidseisen bijvoorbeeld niet goed uit en wat kan het bedrijf zelf doen om veilig werken te vereenvoudigen? Door het gesprek met elkaar aan te gaan maak je al een goede, eerste stap.

    webinar motiveren veilig werken
    vacature finance control medewerker

    Maak het melden van incidenten eenvoudig

    Bewustwording begint bij het herkennen van gevaren. Daarom is het belangrijk dat incidenten gemeld worden. Zo zien collega’s welke incidenten er zijn en herkennen ze sneller een potentieel risico.

     

    Het melden van incidenten moet niet te ingewikkeld zijn. Hoe meer stappen je collega’s moeten doen, hoe groter de kans is dat ze het níet doen. Met de DareToCare app is het melden van incidenten heel eenvoudig Het uploaden van een foto voorzien van een kleine opmerking is al voldoende. Zo weten alle collega’s waar het incident plaatsvond en kan dit worden besproken tijdens een toolboxmeeting.

     

    Klaar om van vinkje naar veiligheid te gaan?

    Ben jij klaar om de stap van vinkje naar veilig werken te maken? Plan dan een afspraak voor ons gratis spreekuur.